Synopsis

SYNOPSIS KING COKE

 

KING COKE is een keiharde misdaadroman die misschien nog wel meer is geïnspireerd op films dan op andere boeken. Het hoge tempo, de cynische humor, gedetailleerde beschrijvingen van locaties en situaties en bovenal de kleurrijke karakters vinden hun oorsprong in de films van Tarantino, Leone, Coppola en Ritchie.

De setting is internationaal. Het decor varieert van gitzwart tot tropisch groen. De karakters lopen uiteen van criminele boeren en fundamentalistische terroristen tot lieftallige tienermeisjes, een gebochelde Thaise tolk en een vrouw vele malen mooier dan Claudia Cardinale.

Het tijdsbeeld (juni 1988 tot september 1994) bepaalt mede de semi-realistische narco-politieke verhaallijnen. Zo begint King Coke in het Brabant van eind jaren tachtig in de verhardende hennephandel. Daarna volgt de Gouden Driehoek waar oneindige hoeveelheden heroïne voor Europa en de VS in alle openheid worden geproduceerd. Afghanistan wordt in de jaren na de Russische aftocht beheerst door de mujahedin. De VS willen er na het vertrek van de communisten steeds meer de dienst uitmaken. Warlords die hun opiumdollars in een Kalifaat willen steken lijken dan de ideale bondgenoot voor de vrije wereld. In de cocaïnehandel in het Colombia van begin jaren negentig maken onder meer het Medellín Kartel van Pablo Escobar en de linkse guerilla’s van FARC de dienst uit.

King Coke is losjes gebaseerd op ware gebeurtenissen. De namen en locaties van sommige personages zijn fictief. Het krijgt door deze internationale semi-realistische setting meer het karakter van een epos dan van een eendimensionaal misdaadverhaal. Bij het schrijven was een voorwaarde dat alles natuurlijk in elkaar over vloeit en in elkaar haakt. Alle elementen dragen bij aan het totale verhaal. Daardoor en door een goede dosis humor blijft King Coke makkelijk leesbaar en verliest het zich nooit in complexe uiteenzettingen van de tijdgeest. Niet in de laatste plaats blijft het laagdrempelig doordat het plot helemaal draait om een charmante flierefluiter die op weg is naar de top.

 

PLOT - Hoofdpersoon Michael van Dijk (Mick) verovert lachend de wereld van internationale drugshandelaren en keiharde criminelen. Hij verandert in de jaren dat we hem volgen van naïeve provinciale opportunist in een onbehouwen hoofdspeler in de internationale drugshandel. Hij beseft in zijn opmars steeds meer dat hij net zo slecht is als de wereld waarin hij zich begeeft. En zijn talenten raken zo nauw verweven met machtige en gevaarlijke mannen dat niemand hem zomaar wil laten gaan. Als hij dat al zou willen.

Gaandeweg achterhaalt zijn verleden hem steeds weer; de dood van een oude vriendin lijkt meer en meer geen ongeluk te zijn geweest. Om de waarheid te achterhalen moet Mick zijn eigen vriendenclub nietsontziend uit elkaar rukken. Hij stuit hierbij op geheimen die de basis van zijn imperium raken.

Pas als hij de liefde vindt in de mooie Estrella durft hij te besluiten zijn opgebouwde status de rug toe te keren. Maar Estrella is de dochter van de allergrootste Narco van Colombia. Daarmee is zij misschien wel het grootste risico dat hij in zijn leven neemt.

 

HOOFDPERSONAGE

 

Michael van Dijk aka Mick the Dick aka Rubio Gringo - Mick is een mooie jongen. Een leuke vent met blond haar en blauwe ogen. Hij is de handige Brabantse charmeur en de onwillige meestercrimineel die zich in vier mondiale narcotica-markten geliefd en gehaat maakt. Zijn talent; alle grote spelers aan elkaar knopen en zo de grootste deals opzetten. Eerst in zijn eigen regio, maar al snel zet hij zijn talent wereldwijd in. Zijn acties trekken diepe sporen op de plekken waar hij werkt, maar vooral bij de mensen die hij ontmoet.

 

ANDERE BELANGRIJKE PERSONAGES

 

Mick’s vriendengroep - het verhaal begint in de zomer van 1988. Het leven lijkt zich met ongekende mogelijkheden voor Mick en zijn vrienden uit te strekken.

Loes is dan zijn vriendin en fuckbuddy.

Lies is het meisje waar hij eigenlijk verliefd op is, maar een relatie zou de delicate balans in het groepje - Mick’s enige familie - direct verstoren.

Roy is het vriendje van Lies en is een zelfdestructief pad vol drank en drugs ingeslagen.

Red en Dirk zijn Mick’s beste maatjes; het zijn succesvolle studenten waaraan Mick zich in King Coke blijft spiegelen.

De vrienden groeien op in het Brabantse stadje Oosterhout. Allemaal hebben ze hun VWO diploma op zak. Mick is ingeloot voor de studie geneeskunde in Utrecht. Het leven lacht hem toe. Tot de dag dat hij met zijn vijf vrienden LSD neemt en Lies op mysterieuze wijze om het leven komt. Gaandeweg King Coke blijft Mick proberen de ware toedracht te achterhalen. Maar niemand weet meer wat er tijdens de door LSD ingegeven psychoactieve hallucinaties precies is gebeurd.

Voor de vrienden vormt de dood van Lies een dramatische wending in hun leven. Mick verknalt zijn studie om zich in de lokale wietteelt te storten. Hij blijkt groot talent te hebben om alle soorten mensen voor zich te winnen; Mick is simpelweg een geschikte peer. En met die kwaliteit werkt hij zich al snel vanuit Oosterhout op naar de Amsterdamse onderwereld. Zonder dat hij ernaar op zoek is, blijkt dit de springplank naar de rest van de wereld.

 

Mick’s drugsconnecties - In Mick’s drugscarrière komt een parade van waanzinnige drugsbaronnen, handelaren en warlords voorbij. Het begint met de knotsgekke Wit-Russische criminelen Petroslav en Remondovski Vanislav, aka Peet en Rayke. Zij beheersen door een aantal vijandige overnames de explosief groeiende wietteelt in Midden Brabant. Vriend Roy is degene die Mick’s talent om mensen voor zich te winnen bij de organisatie van de broers trekt. En door Mick worden zij ineens een speler van formaat.

Zijn oude vriendin Loes heeft tegen die tijd een nieuw vriendje; Suleyman Errugan, aka Sullie de Turk. Hij runt vanuit een moskee in Amsterdam West de belangrijkste aanvoerroute van heroïne uit Afghanistan. Suleyman is een Vrolijke Turk, die zijn wit-gouden gebit ongetwijfeld minder hard zou bloot lachen als hij wist dat zijn nieuwe zakenpartner Mick gewoon doorgaat Loes te neuken. Maar als Mick voor Sullie een nieuwe route vanuit de Gouden Driehoek aan weet te boren kan hij sowieso al niet meer stuk.

Voor die nieuwe route heeft Mick namelijk het onmogelijke voor elkaar gespeeld; in de gunst komen bij de krankzinnige Khun Sa, aka PiriPiri. Khun Sa heerst meedogenloos over de opiumhandel in de Gouden Driehoek met zijn Leger van Boeddha. Hij staat bekend als een ontoegankelijk en wreed leider. Maar Mick weet bij PiriPiri een gevoelige snaar te raken. Hij bouwt een vertrouwensband op met de Grote Leider en zijn mismaakte gebochelde tolk Bai.

Om dit huzarenstukje voor elkaar te krijgen heeft Mick wel onwillig een jongen in een bergdorp moeten stenigen. En hij heeft eigenhandig drie kilo zuivere heroïne in zijn handbagage naar Amsterdam moeten smokkelen. Door de moord op de jongen beseft Mick dat de duivel vanaf dat moment zijn reisgenoot is in het leven. Hij probeert krampachtig te compenseren; hij vraagt Khun Sa of hij Bai en zijn familie vrij mag kopen. Een wens die Khun Sa enorme macht over Mick geeft. Het dwingt hem steeds ingewikkelder constructies in de drugshandel te maken.

Zo reist Mick daarna naar Afghanistan waar Haji Bashir aan het hoofd staat van een grote groep door de Afghaans-Russische oorlog geharde mujahedin. Mick moet de inmenging van de CIA in de opiumhandel stoppen. Met het terugbrengen van tien Stinger raketwerpers en één Pakistaanse natuurkundige doet Mick hier ook weer het ondenkbare. Maar hij komt erachter dat Haji Bashir met zijn opiumdollars meer wil dan alleen een Kalifaat wil oprichten.

Na twee heftige confrontaties met zijn verleden die de basis van zijn imperium raken besluit Mick zijn geluk ergens anders te zoeken. Hij verruilt zijn zorgvuldig opgebouwde connecties in de wereld van de heroïne voor nieuwe relaties in de wereld van die andere lucratieve drug; cocaïne.

En ook dat speelt Mick schijnbaar moeiteloos weer klaar. Zijn opmars in het Colombiaanse Popayán Kartel gaat voorspoedig. Papí, de Baas der Bazen draagt hem op handen. Gelukkig maar, want Papí’s opper-luitenant Chucho, aka El Mas Loco, kan Mick’s bloed wel drinken. Chucho is een afzichtelijk lelijke bruut die zijn wens om de toekomstige opperbaas van het kartel te worden door de komst van blonde Gringo Mick met de dag ziet slinken. En dan ontmoet Mick Estrella, de onbeantwoorde liefde van Chucho en de dochter van Papí.

Dit is het kantelpunt in Mick’s leven. Estrella moet niks van zijn wereld hebben. En toch worden ze verliefd. Als zij in verwachting blijkt te zijn van hun kind, wil Mick de wereld van geweld en drugs verlaten. Om dit te kunnen doen moet hij nog één megadeal afronden. Maar lukt dat? Wordt hij King Coke of gaat dit helemaal mis?

Om hierachter te komen moet King Coke meer worden dan een manuscript.

 

Want dan kun je het gewoon zelf kopen in de boekhandel en verder lezen hoe het Mick verder vergaat. Laat een berichtje achter op de site als je dat wel ziet zitten. Dit kan bij het kopje CONTACT bovenaan deze pagina.