Coca Negra

Coca Negra en de Pinochet Connectie

 

En daar was dan ineens de krantenkop die de grootste nachtmerrie van douaniers en de natte droom van iedere cokedealer verkondigde. In 2011 schreef de Engelse krant The Independent: Global alert for undetectable Black Cocaine. Zwarte, nauwelijks te detecteren cocaïne zou zijn opgedoken. Zelfs honden ruiken het poeder niet.

Het artikel berust alleen op een vrij grove journalistieke fout. De niet-traceerbare zwarte cocaïne of Coca Negra bestaat al veel langer. En de eerste keer dat deze term opduikt is in een artikel van de Washington Post: Cartels Shipping 'Black' Cocaine. Dit was al in 1999.

Maar volgens Manuel Contreras, een voormalig topambtenaar van de Chileense geheime dienst, gaf Augusto Pinochet midden jaren tachtig al de opdracht Coca Negra te ontwikkelen. Het clandestiene lab zou zijn gebouwd in Talagante, een rustiek plaatsje zo’n 35 kilometer van Santiago. Aan het hoofd van het lab zou chemicus Eugenio Berríos staan. Bewezen is dat zijn lab testen heeft uitgevoerd met zelf gefabriceerd miltvuur en het dodelijke gas Sarin. Pinochet heeft altijd ontkent iets te maken te hebben met de ontwikkeling van Coca Negra.

In het kader van dichterlijke vrijheid heb ik de chemicus in King Coke een andere naam gegeven: Herr Doctor Oliver Von Ast bis Beek. Hoe dan ook. Mijn punt is; Coca Negra bestaat, maar of alle toegedichte eigenschappen ook echt zijn? Najaar 2015 werd nog twee ton onderschept op de Internationale luchthaven van Bogota. Bestemming: Mexico. Smokkelmethode: het moest doorgaan voor printerinkt. Opgespoord door: drugshond Mona.