Haji Bashir

Haji wordt Genaaid

 

Haji Bashir leeft en zit gevangen in een Amerikaanse cel. In King Coke is zijn naam ingekort tot Haji Bashir, terwijl hij in het echte leven Haji Bashir Noorzai heet. De overeenkomsten tussen de fictieve Haji en de echte meneer Noorzai zijn legio:

Beiden hebben de bijnaam Heroïne Koning van Afghanistan.

Beiden vochten als mujahedin tegen de Russen.

Beiden hebben aan de basis gestaan van het Islamitisch fundamentalisme.

Beiden financierden met het geld verkregen uit de handel in opium en heroïne terroristische organisaties als Al Qaida en de Taliban (hoewel deze laatste naam ten tijde van de vriendschap tussen Mick en Haji in King Coke nog niet was opgedoken in het Westen. Dit zou nog tot 1992 duren. Toen had Mick Haji en zijn handlangers al plat laten bombarderen door de VS. Maar de fictieve Haji legde toen al de basis voor een organisatie die later zou uitgroeien tot de Taliban).

Beiden hebben begin jaren negentig een grote partij Stinger raketwerpers uit de handen van een Afghaanse legereenheid bevrijd en terug gegeven aan de VS (die waren ze namelijk kwijt geraakt).

Beiden dragen een lang gewaad, een tulband, hebben een donkere zwarte baard en zijn dol op AK-47’s.

Maar daar houden de overeenkomsten op.

 

Het verhaal van de echte Haji Bashir Noorzai is er één die het tweesporenbeleid van de VS aangaande drugs en terrorisme prachtig illustreert. Noorzai was bij de VS al lange tijd in beeld als één van de grootste heroïne producenten ter wereld. Maar er waren redenen om een oogje dicht te knijpen voor zijn clandestiene activiteiten:

Hij smokkelde voornamelijk naar Europa en was in dat opzicht een minder grote bedreiging voor de gezondheid van de Amerikaanse kids dan Khun Sa in de Gouden Driehoek.

Noorzai had tegen de Russen gevochten. En iedereen die de communisten bestrijd is per definitie goed.

 

Na de aanslagen op het WTC in 2001 kwam Noorzai als financier van de Taliban echter in een kwader daglicht te staan. In 2004 werd vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken voorgesteld Noorzai op de lijst van Meest gezochte drugdealers van de Wereld te zetten. Maar toen had de VS zijn handen nog vol aan de jacht op Osama Bin Laden en had de bestrijding van drugscriminaliteit geen prioriteit. Toen bedacht de FBI dat Noorzai misschien wel een grote steun zou kunnen zijn in de strijd tegen het terrorisme. Freelancers benaderden hem van de FBI en Noorzai werd een belangrijke informant; hij hielp de VS grote hoeveelheden wapens te veroveren op diverse terroristische organisaties en hij gaf inzicht in de financiële structuur van Al Qaida. Geen betere reden om een oogje toe te knijpen voor de grote hoeveelheden heroïne die nog steeds van de papavervelden van Haji Bashir Noorzai afkwamen. sterker nog; hij produceerde meer dan ooit.

Diezelfde freelancers lieten zich een jaar later inhuren door de DEA. Zij stelden voor Noorzai nog eens uitgebreid te spreken, onder meer over de grote leider van de Taliban Mullah Omar. Of hij voor de vervolggesprekken niet naar de VS wilde komen om een verklaring af te leggen was de vraag. Noorzai eiste wel nog een garantie dat hij niet bij aankomst in de VS opgepakt zou worden. ‘Natuurlijk niet!’ beloofden de freelancers de heroïnekoning. Zelfs op tape durfden zij dit keihard toe te zeggen. Zo gezegd, zo gedaan.

Domme Haji. Wat Noorzai namelijk niet wist is dat hij ondertussen in het geheim door een federale grand jury in beschuldiging was gesteld van drugssmokkel. Bij aankomst werd hij eerst dertien dagen in een luxe hotel ondervraagd over Osama Bin Laden, de Taliban en Al Qaida. Daarna werd hij opgepakt en in een koude cel opgesloten voor het smokkelen van heroïne ter waarde van $50.000.000.

Daar zit hij nu nog steeds.

 

Bronnen: New York Times, Time Magazine, Slate Magazine, the November Coalition