Mother Heroin Medal

De kopie van de kopie

 

De Mat-Geroïnja Medaille betekent letterlijk de Heldenmoedermedaille. De Engelse vertaling is gelukkig vele malen mooier, zeker in relatie tot King Coke: Mother Heroin Medal. Hij werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog uitgereikt aan Russische moeders. Maar je kreeg hem niet zomaar. Sowieso moest je moeder zijn en dat is al niet voor iedereen weggelegd. Daarbij werd de onderscheiding pas uitgereikt op de eerste verjaardag van het tiende kind. En dan moesten ook nog eens alle andere negen kinderen in leven zijn. Nou ja, een overlijden onder respectabele omstandigheden zoals een zelfopofferende daad of het sneuvelen aan het front werd de moeder niet aangerekend.

Ongeveer 430.000 Russische moeders hebben de medaille gekregen.

 

Een klein smetje op dit verder smetteloze blazoen van de Mother Heroin Medal is dat het principe gejat is van de Nazi’s. Zij noemden het tussen 1939 en 1945 het Ehrenkreuz der Deutschen Mutter. Dit werd afgekort tot Mutterkreuz, wat inderdaad een stuk lekkerder bekt. Hitler was een stuk sneller tevreden dan de Russen; Duitse moeders kregen de medaille al als ze vier kinderen hadden gekregen. Ze hoefden niet eens allemaal in leven te zijn.

 

Een klein smetje op dit verder smetteloze blazoen van het Ehrenkreuz der Deutschen Mutter is dat het principe gejat is van de Fransen. Zij noemden het Médaille de la Famille française en deden dat al vanaf 1920. Mooi is dan ook om te weten dat alleen deze medaille nog bestaat. Wil je veel kinderen? Verhuis naar Frankrijk.

 

Bronnen: WW2Awards.com