Osama Bin Laden

Osame en De Opium Blowjob

 

Osama Bin Laden (1957 - 2011) maakte helaas geen tijd vrij voor hobby’s als pokeren met vrienden zoals beschreven wordt in King Coke. Hij was namelijk vooral druk met het opbouwen van een organisatie die later iedere Westerse mogendheid met angst zou doen beven; Al Qaida.

In het najaar van 1991 ontmoet Mick hem in het paleis van de Maharadja van Jaisalmer. Natuurlijk had Osama toen al een bloedhekel aan ongelovigen wat verklaart dat hij Mick enigszins onvriendelijk de hand schudt. Tien jaar later zou Osama over de aanslagen op 11 september 2001 op het WTC zeggen ‘dat zijn hart zich met blijdschap vulde toen hij de ongelovigen als stofdeeltjes door de lucht zag dwarrelen’.

Van zichzelf was Osama dus wellicht al niet een hele vriendelijke snuiter. Maar hij is die avond om nog twee redenen nogal gespannen; de eerste - de opium-blowjob - is fictief. Het is maar zeer de vraag of hij zich ooit heeft laten pijpen (door één van zijn vijf vrouwen of iemand anders). De vraag is ook of hij ooit opium heeft gerookt. En nog twijfelachtiger is dat hij gespannen zou worden van een combinatie van die twee. Dat lijkt op zijn zachtst gezegd hoogst onwaarschijnlijk.

Maar de tweede reden voor zijn sjagrijn is wel realistisch: Osama was bang geld te verliezen. Hij zat namelijk op zwart zaad. Hij was namelijk nagenoeg blut en niet alleen omdat hij bij het vorige fictieve potje poker door zijn kaartdyslexie €6.200.000 dollar had verloren.

 

Kort wat achtergrondinfo:

Osama’s mentor was Abdullah Yusuf Azzam. In King Coke krijgt Abdullah als schilderij in de foyer van Haji Bashar’s villa een kleinere rol toebedeeld dan hij had bij het ontstaan van het wereldwijde Islamitische terrorisme. Niet voor niets kreeg Abdullah de bijnaam Godfather van de Jihad.

Als de Sovjet-Unie in 1979 buurland Afghanistan binnenvalt en bezet, vaardigt Azzam direct een fatwa uit. Hierin bestempelt hij zowel de Afghaanse als de Palestijnse vrijheidsstrijd tot heilige oorlog. Het opkomen voor de onafhankelijkheid van moslims stelt hij tot eenieders plicht. Hij reist in 1980 nog door Europa en de VS om geld in te zamelen voor zijn gewelddadige Jihad en de strijd tegen de Ongelovigen. Er wordt hem geen strobreed in de weg gelegd.

Aangezien Osama uit een steenrijke Arabische familie komt, zijn zo rond 1984 zijn miljoenen ook meer dan welkom. Maar Azzam’s jihad werd daarnaast gefinancierd door de Verenigde Staten. In Operation Cyclone steunen zij via de geheime dienst van Pakistan (ISI) de mujahedin in Afghanistan in hun strijd tegen het Rode Leger (1979 - 1989). In hun eigen oorlog tegen het communisme verliezen de VS even uit het oog dat er een nieuwe aartsvijand op komst is. De oorlog tegen de USSR, de ideeën van Azzam en het geld en de militaire steun van de CIA leggen dan ook het fundament voor Osama Bin Laden om in 1988 Al Qaida op te richten.

Dan zou je denken dat Osama weinig reden heeft tot klagen tegen de tijd dat hij met Mick in oktober 1991 in King Coke een potje Blind Man’s Bluff speelt. Immers; de Sovjets zijn dan al twee jaar uit Afghanistan verdreven. Maar Osama vond na het vertrek van het Rode Leger dat zijn prestaties tijdens de oorlog onvoldoende werden gewaardeerd. Bovendien nodigde zijn geboorteland Saoudi-Arabië 500.000 Amerikaanse soldaten uit op hun heilige grond waar de moskeeën van Mekka en Medina staan.

Als Osama in 1991 openlijk zijn strijd tegen de VS en de Saoedische regering gaat voeren, worden direct zijn grote banktegoeden bevroren. Ook zijn Saoedische nationaliteit wordt hem afgenomen. Bin Ladens familie wordt overgehaald om zijn jaarlijkse toelage van zeven miljoen dollar stop te zetten. Al met al geen topjaar voor Osama dus. Een potje poker waar je $50.000 per hand moet inzetten, is dan misschien niet iets waar hij heel ontspannen van zou worden.

Ongeacht of je voorafgaand wordt getrakteerd op een opium-blowjob.

 

Bronnen: The Guardian, The Economist, New York Times, Wall Street Journal