Pablo Escobar

Pablo Escobar aka Don Pablo aka El Mágico aka El Señor aka El Padrino aka El Patrón aka El Zar de la Cocaína

 

Over Pablo Emilio Escobar Gaviria (1949 - 1993) is zo’n beetje alles al geschreven. Ik ga dan ook geen poging doen daar nog eens overheen te komen. Dat gaat nooit lukken. Pablo was de beruchtste en dodelijkste Colombiaanse drugsbaron ooit. Hij werd een van de rijkste mensen ter wereld door zijn wereldwijde handel in cocaïne. In King Coke staan twee passages waar Pablo een belangrijke rol krijgt.

Papí, de baas van het Popayán Kartel, wint advies in bij Pablo over zijn ontluikende politieke carrière. Vrij logisch aangezien opper Narco escobar in 1982 korte tijd in het parlement van Colombia zitting heeft genomen. Hij vertegenwoordigde zijn land zelfs bij de beëdiging van de nieuwe premier van Spanje, Felipe González Márquez. Pablo moest van de Minister van Justitie zijn functies neerleggen toen een krant zijn criminele gangen bloot legde. Een jaar later werd de betreffende minister vermoord. Twee jaar later de directeur van de betreffende krant. Wie zat erachter? Juist …

Het voorval bij het zwembad zoals beschreven in King Coke lijkt misschien wat overdreven bruut. Maar volgens de overlevering is dit toch echt waar gebeurd; iemand van Pablo’s personeel werd tijdens een groot feest betrapt op het stelen van zilveren bestek. Aan handen en voeten vastgebonden werd de ober in het zwembad gegooid. Alle gasten moesten toekijken. ‘Dit is wat er gebeurd als je van Pablo Escobar steelt!’ zou de Baas der Bazen hebben geschreeuwd.

 

Wat zijn andere feiten die aardig zijn om te weten over deze meneer?

Escobar begon zijn criminele carrière met het stelen van grafstenen. Een grap waar zijn slachtoffers niet echt om kunnen lachen.

 

Zou dat wel het geval zijn dan zou Escobar voor een uitverkocht Ahoy staan. Hij is namelijk direct verantwoordelijk voor om en nabij de achtduizend moorden. U leest het goed 8.000 mensen zijn dood door toedoen van de immer vriendelijk lachende Escobar.

 

Wat het meest in het oog springt is toch wel de bomaanslag op Avianca Vlucht 203, eind 1989. Escobar wilde presidentskandidaat César Gaviria Trujillo vermoorden, die in het toestel zou moeten zitten. Dat zat hij niet. 107 inzittenden wel. En ook drie mensen op de grond overleefden de aanslag niet. Trujillo werd overigens nooit president, dus Pablo had de aanslag ook gewoon niet kunnen plegen. Sterker nog; hij kreeg er iets voor terug wat hij kon missen als kiespijn. Er zaten wel twee Amerikanen aan boord. En dat vinden Amerikanen nooit leuk als je één van hun mensen vermoord. President George Bush senior zette zijn Intelligence Support Activity in om Escobar te vinden. Dat zou nog een paar jaar op zich laten wachten, maar toch; Pablo had zichzelf en anderen een hoop ellende kunnen besparen door Avianca Vlucht 203 gewoon van Bogota naar Cali te laten vliegen.

 

De aanslag op het hoofdkwartier van de Administrative Department of Security (DAS) kostte aan 52 mensen het leven. Een truck vol explosieven werd tot ontploffing gebracht in een poging de directeur te vermoorden. Die ontsnapte ongehavend.

 

Het wordt algemeen aangenomen dat Pablo de bestorming van het Colombiaanse Hooggerechtshof door guerrilla groepering M19 heeft gefinancierd. Bijna de helft van de 25 rechters overleefde de aanval eind 1989 niet. Meteen na de aanval werd al gesuggereerd dat het te maken zou hebben met het op handen zijnde uitleveringsverdrag tussen de VS en Colombia. De rechters zouden zich hierover gaan buigen. Dat deden ze na de aanval dus niet.

 

Escobar zei over dit verdrag: ‘Liever een graf in Colombia dan een cel in Amerika.’

 

Op het hoogtepunt van zijn macht verdiende het Medellín Kartel ongeveer $60.000.000,- per dag.

Tachtig procent van de wereldwijde coke markt was toen in handen van Escobar.

Het kartel verscheepte in die tijd 15 ton naar de VS alleen al … per dag.

 

Iets wat ik uit King Coke heb geschrapt om het simpele gegeven dat het niet te bevatten is: volgens de accountant en broer van Pablo - Roberto Escobar kocht het kartel iedere week voor $1.000,- aan elastiekjes om de stapels geld samen te binden. En hij schreef bovendien iedere maand tien procent van de voorraad contant geld af, omdat de ratten hier aan knabbelden.

 

Pablo zou volgens The Independent hebben gezegd dat de kern van de cokehandel heel simpel is: ‘You bribe someone here, you bribe someone there, and you pay a friendly banker to help you bring the money back.’

 

Pablo gaf zich uiteindelijk over aan de regering op voorwaarde dat hij zijn eigen luxueuze gevangenis mocht bouwen. Zo gezegd, zo gedaan. Escobar zette er zijn handel gewoon door. Hij noemde zijn gevangenis La Catedral.

 

Onduidelijk is of hij is doodgeschoten of zelfmoord pleegde. Maar zeker is dat hij na jaren op de vlucht te zijn op 3 december werd gedood.

 

De geschiedenis herhaalt zich. Nu alleen in Mexico. De machtigste drugsbaas van dit moment is Joaquín 'El Chapo' Guzmán van het Sinaloa Kartel. Hij verdiende miljarden, maar is nu wereldnieuws omdat hij keer op keer weet te ontsnappen.

En na El Chapo zal weer een nieuwe Baas der Bazen of Jefe de Jefes opstaan.

 

 

Bronnen: The Daily Record, New York Times, LA Times